by
on
under
Permalink

Terrieri seurakoirana

Terrierit ovat alun perin metsästykseen jalostettuja rotuja, joiden nimikin terrieri tulee latinan kielen terraa eli maata tarkoittavasta sanasta. Ne olivat onnen omiaan usuttamaan kettuja ja kaneja pois piiloistaan ja vieläkin niillä on voimakas metsästysvietti, vaikka niiden sukuhaarassa ei olisi ainuttakaan metsästävää yksilöä.

dog-1Mutta terrierit ovat myös suosittu seurakoirarotu, ja etenkin pienimmät terrierit suorastaan huutavat paijailemaan ja halailemaan kuten silkkiterrierit ja yorkshirenterrierit. Ne kuuluvat kääpiöterrierien luokkaan eikä yorkeista ihan äkkiä uskoisi, että ne ovat kehitetty rottien metsästykseen. Silkkiterrierit ovat todella seurallisia ja viihtyvät parhaiten siellä missä muukin perhe on ja isäntäväen vaihtaessa paikkaa, on aivan varmaa että silkkiterrieri tulee peppukärpäsenä perässä. Sen perusluonne on miellyttämisenhalu. Mutta vaikka se onkin pieni ja söpö, on se silti aktiivinen ja reipas rotu, joka kaipaa pientä actionia koko ajan.

Muita suosittuja seurakoiraterriereitä ovat mm. Jackrusselit, joita on myöskin tavattu käyttää rottajahdissa ja muussa metsästyksessä. Jackrusselit ovat energisiä pikkukoiria, jotka tarvitsevat paljon kaikenlaista puuhaa jotta eivät alkaisi tylsyyksissään tuhoamaan paikkoja kotona. Se sopiikin hyvin aktiiviseen kotoon, ja sen kanssa voi harrastaa vaikka agilityä ja tokoa, ja onpa joku rauniokoiranakin käyttänyt omaa russeliaan. Jackrusselia ei kannata sekoitttaa parsonrussellinterrieriin, joka on melko saman näköinen jackrusselin kanssa, mutta hieman isompi ja sitä enemmän käytetäänkin metsästyksessä. Samasta rotupuusta molemmat ovat lähtöisin.

Vaikka yleensä terrierit ovat pieniä tai keskikokoisia koiria, on näissäkin myös yksi rotu, joka ylittää nämä rotumääritelmät. Airedalenterrierit ovat terrierien kuninkaita, sillä se on kaikista terriereistä suurin yli puolen metrin säkäkorkeuksineen ja yli 20kg:n painoineen. Sitä voidaan käyttää nykyisinkin metsästyskoirana, mutta on myös hyvin suosittu seurakoira luonteensa johdosta. Airedalenterrierit ovat ulospäinsuuntautuneita, luottavaisia ja ystävällisiä ja tulevat hyvin juttuun lastenkin kanssa.

Mutta valitessa terrieriä omaan kotiin kannattaa varmaan myös miettiä, onko koiran kanssa tarkoitus harrastaa jotakin vaiko onko se puhtaasti seurakoirana. Kuten esimerkkitapaukset osoittavat, on terriereissä eroja ja jotkut sulautuvat paremmin perheeseen kuin toiset vaatien enemmän aikaa ja aktiviteetteja. Jos koiran kanssa on tarkoitus katsella sohvan nurkassa salkkareita, on jokin mainituista kääpiöroduista parempi valita kuin seinille hyppivä duracelpupu Jackrusseli, vaikka molempia voidaan seurakoirana käyttää. Valinta on sinun.