Terrierit työkoirina

Terrierit ovat suosittuja koiria, jotka ovat alun alkaen jalostettu metsästämään saalis- ja tuhoeläimiä. Nimi terrieri juontaa juurensa latinan kielen sanasta terra, joka on maata tarkoittava sana, mutta pääsanana on kuitenkin ranskalainen murresana terrier, joka tarkoittaa samaa eli maata. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että terrierit ovat loistavia apukoiria metsästettäessä maan alla, kettu- ja mäyräkoloissa sekä myös maan päällä. Vaikka nimi on ranskalaisperäinen, on suurin osa koirista jalostettu kuitenkin Brittein maaperällä, kuten voidaan päätellä monien terrierien nimistä esim. Norwichin terrieri, Cairn terrieri ja Norfolkin terrieri.

Mutta tämä pienet ja söpöt silkinpehmeät terrierit ovat enemmänkin seurakoiria, joita on mukava paijailla kotisohvalla ja pukea söpöihin asusteisiin. Tai sitten ei. Kuten mikä tahansa koirarotu, terrieritkään eivät ole leluja vaan aktiivisia ja energisiä koiria, jotka tarvitsevat jotakin muuta kuin söpöjä talvinuttuja, vaikka tosin, hyvähän ne on suojata talven tuiskuja vastaan. Mutta pointti varmaan tuli selväksi. Terrieristä kyllä saa rakastettavan perhekoiran, jolla on luonnetta, mutta pitää pitää myös huoli siitä, ettei taskukokoinen terrieri yritä pompottaa koko perhettä otteessaan.

Eli alun alkaen terrierit ovat jalostettu metsästykseen ja siinä ne ovatkin onnen omiaan sitkeän ja periksi antamattoman luonteen takia. Ne ovat tarpeeksi pieniä ujuttautuessaan maanalaisiin onkaloihin ajamaan kettuja ja kaneja pois piiloistaan. Myös keskikokoisia terrierejä käytetään metsästyksessä. Suosituimpia metsästysterrierejä ovat borderterrierit, Jack Russelit, Saksan metsästysterrierit ja kettuterrierit, muutaman mainitakseni.

Niiden terrierien, joita käytetään metsästyksessä, turkki eroaa seurakoirista ollen karhea, ja tämän tehtävänä onkin suojata koiran ihoa saaliiden ja esim. puunjuurien raapaisuilta ja huonolta säältä. Ja vaikka terrieriä ei metsästyksessä käytettäisikään, on silti syytä muistaa se fakta, että ne ovat metsästyskoiria ja olla varovainen niiden viettien kanssa. Voi muuten perheen hamsterit tai puput päätyä niin sanotusti parempiin suihin. Niin ja jos haluaa pihansa pysyvän kauniina, ei ehkä kuoppia kaiveleva terrieri ole paras mahdollinen kaveri silloin.

On myös terrierirotuja, joita ei niin ikään käytetä metsästyksessä, mutta silti ne ovat työkoiria. Kuten esimerkiksi Amerikanstaffordshirenterrieri sekä Bullterrieri. Näistä jälkimmäinen on saanut osakseen syyttä suotta ”hullun koiran maineen”, sillä niitä tupattiin käyttämään laittomissa koiratappeluissa ja ihmisille on näistä jäänyt mieleen, etteivät ne missään nimessä voi olla hyviä perhekoiria. Alun perin bullterrierejä on siis käytetty härkätaisteluissa kuten myös ensin mainittujakin. Amerikanstaffordshirenterrieriä voidaan nykyisin käyttää vaikka maatilojen yleiskoirana.